Riksvävarnas västra region
7 oktober hade Väv i Väst kurs för Gunnel Andersson i Slöjdens Hus i skövde.
Avslutningarna passade i första hand för textilier till golv, bord, vägg och bänk.
Hela meningen med dagen var att vi skulle komma hem med ett bibliotek där vi kan gå tillbaka och se hur man gjorde. Alltså prover där man kan se olika stadier i monteringen.
Jag som gått vävutbildningen i Skara hos Gunnel Andersson vet nyttan av att ha ett eget bibliotek att gå tillbaka till när man är osäker på något moment i vävningen.
Och det är så klart stor skillnad på att kunna vrida och vända på ett eget prov än att se på en bild i en bok.
Vad lärde vi oss då? 4 stycken riktigt bra avslutningar där tjockleken på väven avgör vilken montering som är lämpligast eller om det är en hängande väv.
Det var synd att vi inte var fler deltagare, det är lätt hänt att man lägger mycket krut på själva vävningen och att väven blir fantastisk, men så vid monteringen så brister kunskapen och man kanske använder fel avslut eller tar det man kan tex. pärlknut. Och den är ju fin ett tag, men det dröjer ju inte länge innan fransen ser sliten och tovig ut, medans mattan fortfarande är fin.
Gunnel är en bra pedagog som känner in att alla är med på tåget och hon har stor kunskap i det textila området.
Det är henne jag ringer om mitt bibliotek inte riktigt räcker.
Sådana här dagar går såklart tiden alldeles för fort. Även om vi deltagare är vana vid att ha fullt med trådar i händerna så tar varje montering ändå mycket tid. Och så vill vi ju ha kaffe in emellan, och sträcka på ryggen är viktigt eftersom man sitter så koncentrerat och spänner sig över bordet och monteringen.
Det blev en lång dag där vi hann prata och disskutera textil, frågor kommer ju automatiskt upp när man håller på.
Birgitta, Lisbeth, Åsa och Lena tackar Gunnel för dagen.
ViV genom Lena Rundqvist personliga reflektioner.