Väv i väst var plats och träffade mycket folk.

Medlemmar i föreningen fick en liten vävram med föreningens logga på. Det var uppskattat och vi fick 20 nya medlemmar !

Dessutom sålde vi 10 vävramar. Vi vävde i dem runt bordet och hade trevligt.

 

 OBS ! Väv i väst kommer också att ha en monter eller snarare ett bord, där vi kommer att ha lite workshop hela tiden. Så vi ses där och behöver dessutom lite hjälp. Är du sugen på att hjälpa till en stund maila margareta@ovelius.com

 

VÄVEVENTET "DRÄLL PÅ RYDAL"
10-11 maj 2019 10.00-17.00

Välkomna till årets stora Vävevent i Rydal som innehåller många olika aktiviteter och bygger på utställningar från företagare från vår bygd och föreningar/organisationer som har väv och textil i fokus. Under båda dagarna kan besökarna ta del av flera intressanta föredrag från välkända textilkonstnärer och hantverkare. Till detta kommer vi också att erbjuda workshops både med lokala och regionala aktörer.

Vårt syfte är att lyfta fram den unika textila tradition och kunskap som finns i Sjuhäradsbygden och som kan locka till upplevelser. Samtidigt vill vi visa på Rydals spännande historia och framtida möjligheter som ett center för vävning.

Information om utställare och workshops kommer senare att presenteras.

Du kan nu anmäla dig till de olika föreläsningarna, se nedan. Anmälan och betalning görs via Studieförbundet Vuxenskolan.

Fredag 10 maj

Kl. 10-10.45 

Gunnel Andersson

Väv tyg till kläder

Inspiration och goda råd om material, bindning, täthet och efterbehandling för att få ett beklädnadstyg med goda egenskaper. Det kommer finnas kläder och tygprover att se och känna på.

Textil- och Vävlärare med egna företaget ”Textila trådar”

Anmäl dig här

Kl. 11.30-12.15

Karin Hedberg

Kan man ha handvävning som yrke i Sverige 2019?

I höstas mottog hon Mästarbrevet i Handvävaryrket/Konstvävare. Hon kommer att visa vilka vävnader som tagit henne dit och berätta vad det innebär att inneha Mästarbrev.

Formger och väver unik kyrkotextil på Ateljé Westragothia i Kinna.

Anmäl dig här

Kl. 13.30-14.15

Sara Degerfelt

Historiskt återskapande genom textil rekonstruktion

För att kanalisera sin längtan till medeltidsveckan i Visby gav sig Sara Degerfält ett år på att försöka rekonstruera en kjortel från medeltidens Grönland. Föreläsningen handlar om hur man genom vävning och spinning kan närma sig historien och på samma gång lära sig mer om sin egen samtid - och sig själv.

Länshemslöjdskonsulent på Västarvet - just nu föräldraledig

Anmäl dig här

Kl. 15.00-15.45

Maiko Tanaka

Naturlig indigofärgning

Jag har den senaste tiden undersökt metoder för traditionell indigofärgning. Målet med det är att väva med garner färgade med indigo på ett naturligt sätt utan moderna kemikalier. Jag kommer att berätta om indigofärgningnens långsamma process och den magi som indigon bär.

Lärare Textil, vävning och sömnad på Grebbestads Folkhögskola

Anmäl dig här

 

Lördag 11 maj

Kl. 10.00-10.45 

Lillemor Johansson

En eldsjäl för Vävningen

Hela livet har hon arbetat för att sprida intresset för handvävningen.
2017 fick hon utmärkelsen Guldskytteln.
Hon kommer att berätta om arbetet med Vävmagasinet, när Vävdagarna i Glimåkra, Vävmässan och Vävstolsmuséet startade, men även intressanta möten och episoder från ett Vävliv.

Driver Vävstolsmuséet i Glimåkra

Anmäl dig här

Kl. 11.30-12.15

Christer Ahlberger

Det textila kulturarvet och framtiden

Föreläsningen bygger på den omfattande forskning och dokumentation som skett av kulturarvet i Sjuhärads textilbygd. Hur kan vi använda kunskapen för att stimulera entreprenörskap och bygga kompetens för framtiden.

Professor vid Göteborgs universitet, Institutionen för Historiska studier.

Anmäl dig här

Kl. 13.30-14.15 

Annika Ekdahl

Att följa Hjortar

Om gobelängteknik som hantverk, kulturarv och konst.

Annika Ekdahl blev 1978 intresserad av textilier och började arbeta med textilkonst. Studerat vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK i Göteborg och blev Master of Fine Arts 1994. Hon skapar storskaliga vävda gobelänger i en blandning av renässans och barock. Fick nordiska textilpriset 2013 och Stenastiftelsens kulturstipendium 2018.

Anmäl dig här

Kl. 15.00-15.45

Birgitta Nordström

Textila handlingar i mötet med döden – famna, linda och väva.

En föreläsning om att väva stora och små filtar för förlust, sorg och avsked. Berättelsen rör sig mellan dubbelvävens oändliga möjligheter och livets ändlighet.

Textilkonstnär och forskare

Anmäl dig här

Sociala media

Kontakt

Kontakta oss gärna för mer information.

Plats

Internationellt Vävcenter Sjuhärad
Boråsvägen 237
511 70 Rydal
Sverige

Dela den här sidan